Äntligen Marellen i sjön 2019!
Posted on | April 22, 2019 | Comments Off on Äntligen Marellen i sjön 2019!
Sent omsider kom så Marellen i sjön också i år. Ett helt knasbokat helgschema denna vår har gjort att jag inte hunnit få den i sjön tidigare, och jag trodde mig ha missat årets vårsäsong på öring redan. Men icke! Fisket denna dag var egentligen planerat på en helt annan plats, men på väg dit ville jag prova ett område som jag testat på gädda ett par ggr tidigare och alltid tänkt att “här måste ju öringen gå och stryka på tidig vår!”. Sagt och gjort, innan jag ens kommit in i de som jag bedömde riktigt heta områdena testade jag att kasta av kanterna på själva infarten. Inte minst därför att redan där hade jag hittat det så hett eftertraktade varmvatten, steg från 6 grader på fjärden upp till 8 när jag kom in på det grunda. Varmvattnet är för mig en nyckel vid vårfisket efter öring, såklart måste botten och strukturer också vara bra, men utan varmvatten kastar jag inte ens… Efter bara ett par kast small det till ett kanonhugg på en udde, som vanligt på våren bara ett par dm från strandkanten. Hela detta område ser ut som skolboksexempel på öringsvatten, det är grunt, ganska skyddat men ändå med direkt närhet till en större djup fjärd, och sandbotten med en massa tångfläckar, sten och små uddar och vikar. Öringen bjöd på en fin kamp och trots en del fippel med att ensam i båten få tag i den stora StowMastern lyckades jag landa den tryggt i håvgarnet. En präktig fenklippt öring på 2,22 kg och 62 cm. Jag tog upp den för att ha till påskbordet, (och två dagar senare avnjöts den gravad och den smakade fantastiskt!).
Innan jag lämnade platsen tog jag ett par kast på andra sidan den lilla udde utanför vilken jag låg, och pang, ett ännu häftigare hugg! Denna öring bjöd på en ännu häftigare fight, och även om den inte ville upp i luften så mkt var den urstark och ville inte alls komma upp i båten, ännu mindre ligga och mysa med socker och salt i ett kylskåp förmodligen. Jag lyckades landa även denna fina fisk efter en stund och den mätte in på hela 71 cm och tyngde vågen till 3,15 kg. Denna fisk returnerade jag och den simmade iväg i god vigör. Båda fiskarna tog på en grönvit Truttan, en färg jag inte kört så mkt tidigare men som matchade vattenkvaliteten perfekt (klart vatten med lite grön ton) och Fredrik på Sandhamnsguiderna har ofta den färgen som favorit. Nu också en favorit hos mig, i alla fall i förhållanden som dessa med mkt sol/ljus och klart grönskimrande vatten.
Efter dessa två fiskar, inkl en tredje följare som vände ett par m från båten, beslöt jag mig för att korta av dagen då jag hade gäster på ingående som annars skulle behöva cirkla runt Norrtälje och fika bort ett par timmar… Jag hann dock med ett par snabba stopp till inne i området och hade två följare till varav en högg i ett spinnstopp men den ville inte fastna. Sjukt roligt för övrigt när man ser så bra (grunt klart vatten och bra glasögon), den som högg i ett spinnstopp såg jag på långt håll och då den inte ville lockas av mina korta spinnstopp gjorde jag ett längre och såg hela attacken. Jag fick ett par snipor också vilket är kul då “bonusgäddor” vid öringsfiske tyvärr blivit ganska ovanligt i takt med att gäddfisket i Sthlm/Roslagen fullkomligen kollapsat senaste tiden i mitt tycke.
En sista passus är att jag måste säga att Talons ankringssystem är rena rama guldet vid öringsfiske! Så otroligt enkelt och stressfritt att påbörja en drift längs med eller in i ett område, och när man kommit till slutet, alt rätt, trycker jag bara på fjärrkontrollen och vips ligger båten säkert och jag har gott om tid att metodiskt fiska av alla delar av platsen i stället för att snabbt veva upp och kasta mig till aktern för att backa ut båten. Och på samma måte när man i en drift får fisk slipper man välja mellan säker drillning eller säker propeller pga stenar, bara att ankra med en knapptryckning och tryggt och lugnt hantera fisken utan att oroa sig för att driva på land eller sten. Världsklass!
/ .las
Tags: Havsöring > Marell > Marellboats > öring > Roslagen > Talon > Truttan > vårfiske